Voeding aan de top

Geschreven door Josette

Je bent topsporter en draait misschien al jaren mee op het hoogste niveau. Is er ook dan nog winst te behalen in je voeding? Of ga je eigenlijk alleen met voeding aan de slag wanneer er ‘iets’ niet helemaal lekker loopt? Denk aan specifieke klachten zoals krampen, pijnen, misselijkheid of blessures. Of misschien alleen wanneer je concrete vragen hebt over bijvoorbeeld supplementen. Natuurlijk word ik altijd blij als een sporter met specifieke klachten of vragen bij mij aanklopt. Dan weet ik namelijk ook zeker dat ik daarin kan ondersteunen en dat jij als sporter geholpen bent. Maar ik word minsterns zo blij wanneer hier géén sprake van is, maar wanneer het gaat om de puntjes op de ï te zetten.

Waar moet je dan aan denken?

Het gaat om procenten

Ook al presteer je nu al goed, kans is ongeveer 99% dat je nog winst kan halen. Al gaat het om procentjes. En het mooie is dat één procent al het verschil kan maken tussen winst of verlies. “Slechts” 1% sneller op een 400m sprint. “Slechts” 1% sneller reactievermogen in het 16m gebied op het veld of als keeper. “Slechts”1% hoger springen aan het volleybalnet.

Voeding kan voor die ene procent zorgen. En dat zit ‘m vaak in het nemen van de juiste brandstof op het juiste moment. Zo ondersteun je onder andere training effectiviteit en bevorder je het herstel na inspanning. Daarnaast zorgt een juiste energiebalans (input versus output, afgestemd voor jouw doelen) voor een ideale lichaamssamenstelling. Denk aan het optimaliseren van het vetpercentage of het bouwen van functionele spierkracht. En hoe beter je de basisprincipes ondersteunt, hoe beter je kan vlammen tijdens de wedstrijd!

Sportvoeding Josette van Toor

Aanpassen van voeding

Hoewel ik dus soms hele voedingsgewoontes ombuig om winst te behalen, zit het ‘m soms in hele kleine veranderingen. Net die boterham of banaan even op een ander moment nemen, switchen in de keuze van je product of je voeding beter laten periodiseren met specifieke trainingsdoelen. Want ook die kunnen per training verschillend zijn. Train je voor krachtopbouw? Dan eet je voor krachtopbouw. Train je voor verbetering in sprintsnelheid? Dan eet je voor een intensieve (cardio) training. Tzja, ‘gewoon goed eten’ klinkt altijd zo makkelijk, maar het is soms best een puzzel. Maar wel een leuke en belangrijke!

Plan je strategiesessie

Om zeker te weten dat ik de juiste persoon ben om jou op het gebied van (sport)voeding te ondersteunen plan ik graag een telefonische vrijblijvende strategiesessie met je in. Dus ben je een top- of wedstrijdsporter, of een mega fanatieke en gemotiveerde recreatieve sporter en wil je met je voeding aan de slag? Dan kun je een strategiesessie inplannen.

Tijdens deze sessie zoomen we alvast wat dieper in op je doelen en hulpvragen. Zijn we een match? Dan leg ik je gelijk alles uit over de werkwijze in de praktijk en kunnen we de eerste afspraak plannen. Zo kunnen we zo snel mogelijk starten. Plan hier je strategiesessie!

Wellicht zijn deze blogs ook interessant voor jou:

Werken in de topsport

Werken in de topsport

Iemand stelde mij laatst de prachtige vraag wat de topsportwereld mij als sportdiëtist tot nu toe gebracht heeft. Ik...