Wedstrijdvoeding trainen, waarom & hoe?

Sportreep

Geschreven door Josette

Wist je dat het trainen van de wedstrijdvoeding belangrijk is? Je wilt te alle tijden voorkomen dat je met een lege “batterij” staat, overvol zit (lees: dat geeft vervelende klachten) of juist maag-darmproblemen krijgt. En wanneer je tijdens de wedstrijd hier nog mee moet gaan experimenteren ben je te laat. En dat geldt niet alleen voor duursporten zoals een marathon of triathlon, maar ook voor sporten als handbal, volleybal, hockey, voetbal en schaatsen (etc.). 

Een plan hebben

Voorafgaand aan de wedstrijd wil je een plan hebben. In dit plan moet zijn opgenomen:

  • Wat eet ik voorafgaand aan de wedstrijd + de timing 
  • Wat drink ik voorafgaand aan de wedstrijd + de timing
  • Wat eet ik tijdens de wedstrijd + de timing
  • Wat drink ik tijdens de wedstrijd + de timing 

Wanneer je dit op een rijtje hebt, hoef je alleen nog maar na te denken over de juiste hoeveelheden. En die kunnen afhangen van de omstandigheden. In een hele warme omgeving kan het bijvoorbeeld zijn dat je meer vocht nodig hebt dan in een koude omgeving. En op hoogte heb je allicht meer koolhydraten nodig. Daarnaast maakt ook de duur van de inspanning uit. Hoe langer (en intensiever) je inspanning, hoe groter de behoefte aan vocht en koolhydraten. 

Trainen met een plan

Wanneer je nagedacht hebt over een wedstrijdplan is het noodzaak om dit verschillende keren te testen. Je moet tenslotte weten wat wel en niet goed valt. Sommige producten kunnen zorgen voor klachten. Denk hierbij aan slijmvorming, diarree, misselijkheid of bijvoorbeeld steken. Ook kan het zijn dat sommige producten zwaar op de maag vallen. Dat je geen voetbalwedstrijd kan spelen op een T-bone steak met friet lijkt misschien een open deur, maar dat wilt niet zeggen dat een banaan per se wel goed valt. En je wilt tijdens een wedstrijd natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan. 

Gemakkelijk verteerbare producten

Tevens moet je maag leren om voeding goed te verteren tijdens een inspanning. Doorgaans is er minder bloedtoevoer naar het maag-darm kanaal tijdens (langdurige) inspanning. Dat betekent dat de vertering wat vertraagd zal zijn. Gemakkelijk verteerbare producten worden dan ook aanbevolen. Er bestaan niet voor niets sportrepen, sportdranken en gels. Wist je dat je het maag-darm kanaal hierop kan trainen? Zo zal je mogelijk geen klachten ervaren wanneer je met een inname van zo’n 30-40 gram koolhydraten per uur sport maar misschien wel bij 60-90 gram. En dat terwijl er voor langdurig intensieve sportinspanning wel tussen de 60-90 gram koolhydraten per uur geadviseerd kan worden. 

Door tijdig te beginnen met het trainen van je wedstrijdplan kun je klachten voorkomen. En hoe je dat dan doet? Door het heel vaak te doen! Probeer te trainen met verschillende structuren (vast/vloeibaar/gel) om het kijken wat goed valt en wat goed voelt. Probeer daarnaast ook te trainen met verschillende hoeveelheden en dit steeds een beetje op te bouwen. In de sportschool pak je ook niet in één keer een dumbell van 30 kg. Je bouwt het op. Train dus je maag net zoals je spieren in de gym. Stap voor stap. 

Kun jij hulp gebruiken of wil jij een plan laten opstellen?

Of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact op.

Wellicht zijn deze blogs ook interessant voor jou: