De verdwaalde banaan…
Als Performance nutritionist voor topsporters zie ik het dagelijks gebeuren. Je staat voor je koelkast en vraagt jezelf af: “Wat eet ik vandaag?” Een legitieme vraag, maar ook een die verraadt dat er mogelijk iets ontbreekt in je aanpak. Net zoals je niet elke dag opnieuw bedenkt welke training je gaat doen, zou je ook niet elke dag opnieuw moeten bedenken wat je gaat eten.
Te vaak zie ik sporters die uitblinken in hun trainingsstructuur maar hun voeding behandelen als een reeks losstaande beslissingen. Ze focussen op de eiwitten na de training en gooien een verdwaalde banaan in hun tas voor de nodige energie. Veelal zonder te begrijpen hoe deze elementen passen in een groter geheel.
Het probleem: Korte termijn focus leidt tot gemiste kansen
Laten we eerlijk zijn: er is niets mis met korte termijn denken. Sterker nog, het is belangrijk om bewust te zijn van wat je op dit moment eet. De juiste voeding op het juiste moment kan het verschil maken tussen een middelmatige en een uitmuntende prestatie. Ik geloof er in dat je elk eetmoment de keuze hebt welke premium brandstof je in je lijf stopt (of dus niet). Elk eetmoment heb je de keus om je lichaam maximaal te ondersteunen (of dus niet).
Maar hier zit precies de valkuil: wanneer je voedingsstrategie niet verder reikt dan je volgende maaltijd, mis je de grotere voordelen die een gestructureerde aanpak kan bieden. Topsport gaat over optimalisatie op elk niveau. Je trainingsschema is geen verzameling willekeurige oefeningen; het volgt een zorgvuldig uitgestippeld pad naar een specifiek doel.
Waarom zou je voeding anders behandelen?
De parallellen tussen training en voeding
Denk even na over hoe je je trainingen plant:
- Je bepaalt je uiteindelijke doel (een specifieke PR of wedstrijd zoals NK, EK, WK,)
- Je werkt terug vanaf dat doel en plant trainingsblokken (je periodisatie)
- Je bouwt specifieke trainingen binnen die blokken
- Je voert de dagelijkse trainingen uit, wetende hoe deze bijdragen aan het grotere geheel
Dezelfde structuur kan—en zou moeten—worden toegepast op je voedingsstrategie:
- Bepaal je voedingsdoelen op lange termijn (krachtopbouw, duurvermogen, lichaamssamenstelling, energieniveau, adaptatie etc.)
- Bedenk welke voedingsstoffen de focus hebben in je gehele training periodisatie
- Maak korte termijn doelen om je trainingsblokken optimaal te benutten (herstel, vocht aanvullen, sportvoeding, suppletie, macronutriënten focus etc.)
- Maak dagelijkse keuzes binnen het kader van deze keuzes
De voordelen van een langetermijnvisie op voeding
Een goed uitgewerkte voedingsstrategie biedt meerdere voordelen die je mist als je alleen op de dag zelf focust:
1. Betere periodisering
Net zoals je trainingen varieert gedurende het jaar, zou je voeding moeten meebewegen met de verschillende fasen van je seizoen. Tijdens zwaar trainingsvolume heb je andere behoeften dan tijdens de taperingfase voor een belangrijke wedstrijd.
Voorbeeld: Een voetballer in de voorbereiding heeft wellicht baat bij een hogere koolhydraatinname om het trainingsvolume te ondersteunen, terwijl in de competitiefase een strategie gericht op sneller herstel prioriteit krijgt.
2. Verbeterde consistentie
Door vooruit te plannen voorkom je de willekeurige keuzes die vaak leiden tot inconsistente voedingsinname. Consistentie is cruciaal voor optimale prestaties.
Voorbeeld: Een marathonloper die naar het vele trainen ook nog fulltime werkt en een gezin heeft en meegaat in de waan van de dag, kan nooit het maximale trainingspotentieel benutten. Vooruit plannen helpt inzichtelijk te maken welke dagen de focus meer zou moeten liggen op bepaalde voedingsstoffen.
3. Stressreductie
Het elimineren van dagelijkse voedingsbeslissingen vermindert de mentale belasting. Je mentale energie kan beter worden besteed aan je sport.
Voorbeeld: Een judoka die tijdens een intensieve trainingsweek niet elke dag hoeft na te denken over maaltijden, houdt mentale energie over voor technische en tactische aspecten van de sport.
4. Strategische timing voor specifieke voedingsdoelen
Bepaalde voedingsdoelen vereisen een langere periode om te realiseren en kunnen strategisch worden gepland.
Voorbeeld: Een basketballer die in het off-season werkt aan meer spiermassa, kan een specifieke fase inplannen waarin calorie-overschot en verhoogde eiwitinname centraal staan, gevolgd door een fase gericht op het behouden van die massa tijdens het seizoen.
Dagelijkse implementatie: In plaats van elke dag te vragen “wat eet ik vandaag?”, zou elke topsporter zichzelf drie vragen moeten stellen.
- Welke trainingen heb ik komende week?
- Op welke voedingsstoffen leg ik dan de focus?
- Welke voedingsmiddelen passen daarbij en verwerk ik in een strategisch plan.
Door op deze manier met je voeding bezig te zijn, kun je elke dag bewust de keuze maken om progressie te hebben in je sport. Je voedingskeuzes worden een integraal onderdeel van prestatieverbetering, in plaats van een losstaand element.
Is dit ingewikkeld? In het begin zeker! Net zoals het aanleren van een nieuwe techniek in je sport tijd kost, vraagt het ontwikkelen van een effectieve voedingsstrategie om commitment Maar de resultaten zijn het meer dan waard.
Het belang van experts in je team
Daarom is het zo belangrijk om de juiste mensen om je heen te verzamelen. Als je wilt pieken op een WK schakel je ook de beste coach in. Je weet veel van trainen, maar je gaat ervan uit dat een coach je ondersteunt in je periodisatie. Je coach heeft hier een visie op.
Hetzelfde geldt voor voeding. Je weet er veel van, maar ook op dit vlak mag je erop vertrouwen dat je het samen met een expert zoveel beter (en sneller/makkelijker) gaat bereiken!
Conclusie: Voedingsstrategie als geheim wapen
Voeding is geen onderdeel van je training. Het IS je training. Geen sporter met serieuze ambities kan zonder een goed voedingsplan. Door verder te kijken dan de dagelijkse “wat eet ik vandaag?” vraag en te werken met een doordachte voedingsstrategie, creëer je een significant voordeel ten opzichte van je concurrenten. Het is jouw geheime wapen.
Wanneer anderen nog worstelen met willekeurige voedingskeuzes, heb jij al een geoptimaliseerd systeem dat je ondersteunt in elke fase van je training. Je voeding wordt dan niet langer een reeks losse beslissingen, maar een geïntegreerd onderdeel van je topsportaanpak.
Begin vandaag nog met het ontwikkelen van je lange termijn voedingsstrategie en ontdek hoe dit je prestaties naar een hoger niveau kan tillen. Want uiteindelijk gaat topsport om het systematisch elimineren van toeval—in je training én in je voeding.
Wil je ook aan de slag met je voeding?
Meldt je dan aan voor een vrijblijvende telefonische strategiesessie!