Voeding bij peesblessures

Sportdiëtist Josette van Toor

Geschreven door Josette

Je bloed zorgt voor de transport van voedingsstoffen door het hele lijf. Vanzelfsprekend is, dat hoe meer voedingsstoffen er bij verschillende weefsels komen, hoe beter het is! Zo word je herstel na inspanning of een blessure bijvoorbeeld verbeterd door de voedingsstoffen in de bloed. Bedenk maar dat bijvoorbeeld eiwitten (lees: aminozuren) in het bloed nodig zijn voor het herstel na inspanning. Belangrijk dus! Maar we weten ook dat peesweefsel (helaas) een stuk minder goed doorbloed is dan bijvoorbeeld spierweefsel. En minder goede doorbloeding betekent ook vaak een langer herstel.

Wat goede voeding is voor het sterker maken en/of het herstellen van peesweefsel is voor iedereen anders. Wil je alle puntjes op de i gezet hebben dan is een individuele analyse nodig. Maar: onderstaande tips zijn al héél erg handig!

1)    Zorg ervoor dat je voldoende eet. Een te lage energie-inname zorgt voor een verminderd herstel

2)    Zorg ervoor dat je tenminste drie hoofdmaaltijden eet, waarbij je 0,2 tot 0,3 gram eiwit per kg lichaamsgewicht binnenkrijgt (voorbeeld: 70 kg = 14-21 gram eiwit)

3)    Zorg ervoor dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt, dit is namelijk cruciaal voor sterke cellen. Eventueel kun je ervoor kiezen (tijdelijk) 1000 mg te suppleren via een (getest en doping-vrij bevonden) supplement.

4)    Heb je peesschade? Dan is collageen een héle goede! Het suppleren van collageen zorgt er – kort gezegd – voor dat er bouwmateriaal van pezen in je bloed zit.

5)    En: belasting is essentieel. Je boost dan je collageen-aanmaak via twee kanten: en door beweging en door je voeding. Win win! ( over beweging lees je meer op de blogs over pezen op de website van Veel Beter: https://www.veelbeter.nl/hoe-ziet-een-programma-voor-achillespeesklachten-er-bij-veel-beter-uit/ )

Daarom ben ik onderdeel van de praktijk @VeelBeter en werk ik nauw samen met de fysiotherapeuten. We hebben het collageensupplement altijd op voorraad zodat we snel kunnen schakelen om jou zo snel en sterk mogelijk te laten revalideren! Neem gerust contact op.

Wellicht zijn deze blogs ook interessant voor jou: