Je weet dat het voor je gezond en/of prestaties beter is om wat dingen te veranderen in je voeding. Dat dit je verder brengt. Maar toch vind je het lastig om hieraan te beginnen of om dit consequent vol te houden. Herkenbaar? Dan ben je niet alleen!
Want heb je er wel eens bij stil gestaan dat wanneer je iets “nieuws” wilt beginnen (lees: je doelen wilt bereiken), er ook iets moet eindigen? Bijvoorbeeld je denkwijze, gewoontes, valkuilen en patronen. Vanzelfsprekend kan dat aardig lastig zijn. Maar groei vindt nou eenmaal niet plaats in je comfortzone. Graag deel ik vijf tips om je te helpen bij het implementeren van een goede voedingsstrategie.
Tip 1: visualiseer je doelen.
Het is essentieel om te weten wat je wilt gaan bereiken voordat je start. Vraag jezelf af waar je nu staat en waar je heen wilt. De volgende stap is om jezelf af te vragen waarom je die doelen zet. Wat gaat het je opleveren? Het ‘wat’ en ‘waarom’ zijn key. Probeer hier bij stil te staan en dit te visualiseren. Wil je bijvoorbeeld een PR lopen op een marathon? Visualiseer dan dat je over de finish komt met een mega glimlach. Visualiseer hoe jij door het publiek gedragen word in de laatste meters. Of wil jij als talentsporter doorbreken in een prof team? Visualiseer dan dat je je contract tekent, je teamkleding ophaalt en voor het eerst in jouw droomshirt mag verschijnen op het grote podium. Groots dromen en jezelf uitdagen in de doelen mag natuurlijk (sterker nog, moet!) maar zorg er wel voor dat je doelen realistisch zijn. Zijn je dromen niet realistisch is de kans kleiner dat je er helemaal voor gaat. Maar let op, zijn je doelen te klein en heb je ze eigenlijk al binnen handbereik? Ook dan is de kans dat je ze gaat behalen klein.
Als volgt: geef jezelf een cijfer (0-10) hoe graag jij je doelen wilt bereiken. Hoe gemotiveerd ben je hiertoe? Hierbij staat een 10 voor enorm hoog. Oftewel, het is jouw allergrootste droom.
Tip 2: overtuiging.
Als je weet wat je doelen zijn, is het tijd voor stap twee: overtuiging. Welk cijfer (0-10) geef jij jezelf voor de overtuiging dat je jouw doel gaat bereiken? Hierbij is 10 ontzettend hoog en weet jij 100% zeker dat je je doel gaat behalen. Bij veel mensen is de score van de overtuiging tot het behalen van de doelen lager dan de motivatie om het doel te behalen. Maar dat is toch eigenlijk gek? Want als je er niet óntzettend van overtuigd bent dat je je doelen gaat behalen – ondanks dat je dit écht wilt – ga je er dan wel hard voor werken? Ben je dan bereid om uit je comfortzone te stappen?
Wil jij bijvoorbeeld écht een keer een hele triathlon volbrengen, maar weet je eigenlijk al dat dit weinig kans van slagen heeft? Hoe groot is dan de kans dat je er goed voor gaat trainen? Dat je doorbijt in je training, ook wanneer je geen zin hebt? Juist, klein! En dat werkt met voeding niet anders.
Vaak is de score lager vanwege eerdere ervaringen waarbij het behalen van doelen niet gelukt is. Maar klaar zijn om te werken voor je doelen in combinatie met de juiste tools en kennis is cruciaal voor het behalen van je doelen. Scoor je dus lager op de overtuiging dan op de motivatie, evalueer dan voor jezelf waarom het eerder niet is gelukt. Scoor je hetzelfde (of hoger) dan je motivatie? Dan ben je helemaal klaar om de mouwen op te stropen en aan de slag te gaan!
Tip 3: ken je zwaktes en valkuilen.
Het identificeren van je zwakke punten en valkuilen zijn belangrijke inzichten. Eerlijke maar kritische feedback naar jezelf durven geven over het proces is belangrijk. Want als je deze punten niet (her)kent bij jezelf, kun je dan veranderen?
Wanneer je weet dat je altijd een overvolle agenda hebt en (uitgebreid) koken er simpelweg niet inzit? Dan kan je dat wel van jezelf verlangen maar dat is een recept tot falen. Door te herkennen en erkennen dat je weinig tijd hebt om te koken kan je opzoek naar een passende oplossing. Bijvoorbeeld door opzoek te gaan naar voedzame en snelle recepten of door je voeding beter voor te bereiden. Allicht zelfs aan de slag te gaan met een maaltijdservice. Of mogelijk kan je op andere manieren meer tijd vrijmaken om te koken. Denk hierbij aan online boodschappen doen of een weekplanning te maken.
Je leert te denken in oplossingen in plaats van in problemen. En dat levert héél véél zelfvertrouwen op.
Het kennen van je valkuilen betekent natuurlijk niet dat je ze niet mag hebben. Dat je heldere doelen hebt opgesteld betekent immers niet dat je een robot geworden bent. Je leert er alleen anders mee om te gaan. Je leert te denken in oplossingen in plaats van in problemen. En dat levert héél véél zelfvertrouwen op.
Tip 4: evalueer, schaaf bij en sta stil.
Ondanks dat we weten dat het opstellen van duidelijke doelen belangrijk is, is het ook belangrijk om met tussendoelen te werken. Zeker wanneer je uiteindelijke doel wat verder weg ligt (qua tijd of waar je startpunt is in bijvoorbeeld prestatie of fysieke progressie). Probeer geregeld stil te staan bij wat je al bereikt hebt. Is je doel om je sportvoedingsstrategie helemaal in point te hebben tijdens een lange duur rit en daarmee die man met de hamer niet meer tegen te komen? Dan is het goed om als tussendoel te hebben dat je eerst gaat kijken naar je voeding voorafgaand aan je inspanning. Is die op orde? Dan kan je gaan testen welke sportvoeding (en hoeveel) je fijn vindt. Daarna kan je ook nog gaan letten op je vochtinname. Zo zet je haalbare tussendoelen voor jezelf. Vergeet niet tussentijds te evalueren hoe het gaat. Ben je tevreden? Time to celebrate en er even bij stil te staan. Genieten hoort ook van het proces. Je vergeet namelijk al snel welke stappen je al gezet hebt en welke resultaten je hiermee al hebt bereikt. Ben je nog niet helemaal tevreden? Wees dan opbouwend kritisch naar jezelf waar je nog wat kan bijschaven. Met de nadruk op opbouwend. Want jezelf negatief toespreken of verwijten maken heeft geen zin.
Tip 5: doe het met de juiste mensen.
Doelen bereiken is behoorlijk lastig wanneer je dit helemaal alleen doet. Door tenminste twee mensen in je directe omgeving te hebben met wie je erover kunt praten is de kans groter dat je jouw doelen gaat bereiken. Evaluatiemomenten kan je delen, evenals de troste momenten. Deze mensen vormen je “support”. En misschien hebben wel mensen in je omgeving dezelfde doelen? Soms is het ook gemakkelijker om samen naar een doel te werken dan alleen.
Soms is het ook gemakkelijker om samen naar een doel te werken dan alleen.
Daarnaast kan het raadzaam zijn om de juiste experts om je heen te verzamelen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat als je 100% zeker weet dat de juiste weg bewandelt, je er harder voor gaat. Je haalt dan namelijk de twijfel weg. Het idee van “maar wat aanmodderen in de hoop dat het effectief is”. Hoe fijn is het om zeker te weten dat je trainingsschema goed in elkaar zit? Dat je fysio ervoor zorgt dat je risico op blessures en pijntjes laag blijft? En dat je voeding aansluit bij je trainingsarbeid, je voldoende eet en alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.
Ongeacht wat jouw doelen zijn, probeer deze tips eens toe te passen. Durf open en kritisch te zijn, groots te denken en vooral in oplossingen te denken. Zo zorg je ervoor dat je dus niet alleen voor motivatie een dikke tien scoort, maar ook voor de overtuiging. En guess what, dat je dus wél die doelen gaat bereiken!