Hallo fitheid, Doei energiedips!

Geschreven door Josette

Je hebt moeite om je bed uit te komen. Niet alleen omdat ´ie zo lekker ligt, maar ook omdat je nog vermoeid bent. Je hebt één of meerdere momenten op de dag dat je afdwaalt en moeite hebt om je ogen open te houden. Je hebt het idee niet altijd het maximale uit je trainingen te kunnen halen, zowel mentaal als fysiek.

Herken jij jezelf hierin?

Dat je als sporter soms wat vermoeid bent, is helemaal niet gek. Je vraagt immers veel van je lichaam. Tijdens het trainen verbruik je namelijk energie. Maar het herstellen van een training kost voor het lichaam ook best wat energie. Slaap en voldoende rust zijn dan ook keihard nodig om goed te herstellen. Maar wat nou als je merkt dat je moeite hebt met je concentratie overdag, de bakken koffie niet aan te slepen zijn (en soms niet eens meer helpen) en je echt duidelijke dips in de energie hebt? Dan ligt de oplossing vaak in je voeding!

“Maar ik eet toch gezond” hoor ik je denken. Soms staat vermoeidheid niet altijd gelijk aan gezond of ongezond eten. Het belangrijkste is dat je voeding is afgestemd op jouw lichaam. Want heb je er al eens over nagedacht hoeveel energie je verbruikt per dag, en dus moet binnenkrijgen. En of je de juiste brand- en bouwstoffen binnenkrijgt op de juiste momenten? Bij sommige type sport heb je bijvoorbeeld wat meer koolhydraten nodig omdat dat de gevraagde brandstof is om goed te presteren.

Maar uit welke producten haal je deze koolhydraten dan, en wat is de juiste timing hiervan? Wanneer je vooral traint op je koolhydraatvoorziening (glycogeen), dan kunnen er écht vermoeidheidsklachten ontstaan bij een te lage inname. Ook als je verder wel voldoende eiwitten en gezonde vetten binnen krijgt.  Andersom werkt het natuurlijk ook, wanneer je een sport beoefent waarbij je vrij weinig koolhydraten nodig hebt – en deze in verhouding wel teveel binnenkrijgt – er energiedips kunnen ontstaan.

Voeding is de sleutel om fitter te worden en meer uit je trainingen te halen. De juiste balans hierin vinden is voor jouw is dus cruciaal om de energiedips te lijf te gaan.

Meer weten? Neem gerust contact op!

Wellicht zijn deze blogs ook interessant voor jou: