Eiwitten, proteïne, aminozuren

Eiwitten proteine

Geschreven door Josette

Oké, ik ga je uit de illusie helpen dat er een verschil is tussen eiwitten en proteïne. Het is hetzelfde, maar dan een ander (vanuit het Engels komend) woord. Dus: eiwitten.

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Dus waar eiwitten de “bouwstoffen” zijn voor ons lijf, zijn aminozuren de “bouwstoffen” voor eiwitten. De uitleg die ik vaak geef: de parelketting is de eiwit, de losse parels de aminozuren. Je “eet de parelketting”, om deze vervolgens af te breken. De losse parels zijn dan de aminozuren, welke belangrijke functies vervullen in het lichaam.

Verschillende soorten aminozuren

Er zijn verschillende soorten aminozuren. Een deel maakt je lichaam zelf aan, maar ook een deel niet. Deze moet je uit je voeding halen. Dat zijn de “essentiële aminozuren”. Hoe meer essentiële aminozuren er in een product zitten, hoe hoger de kwaliteit van het eiwit. En dat is een belangrijk gegeven, want je hebt uiteindelijk alle aminozuren nodig. Zeker als sporter. Want uiteindelijk zorgen die aminozuren voor veel, heel veel, verschillende fysieke functies. Denk aan aanmaak van collageen, herstel van spiermassa, spiercontracties, gezondheid van de darmen, reguleren bloedsuikerspiegel, krachtgeneratie etc.
Maar hoe zit het dan met de kwaliteit eiwit in producten? Doorgaans kunnen we dus stellen: hoe meer essentiële aminozuren er in een product zitten, hoe hoger de kwaliteit van het product. In dierlijke producten (vlees, vis, ei, zuivel etc) zitten over het algemeen meer essentiële aminozuren dan in plantaardige bronnen (soja, peulvruchten, noten etc). Daarom is het advies om aandacht te hebben voor verschillende eiwitbronnen in je voeding. Je hebt variatie van producten nodig om aan de verschillende type aminozuren te komen. Wissel gevogelte zoals kip af met rood vlees, vis, ei maar zeker ook met een goede vleesvervanger zoals tofu.

Vegetarisch en veganistisch

Variatie is dus key. Maar wat nou als je vegetarisch of veganistisch eet? Dan is het nóg belangrijker! Wetende dat er in plantaardige producten minder essentiële aminozuren zitten, moet je er rekening mee houden ervoor zorgen dat je bewuste keuzes maakt. Combineer veel verschillende eiwitbronnen op een dag, of zelfs per maaltijd. Neem bijvoorbeeld een bowl met zilvervliesrijst, tempé, kikkererwten en zwarte bonen. Of een volkorenpita met pulled oats, linzen en een flinke dot hummus.

Wellicht zijn deze blogs ook interessant voor jou: