Je (sport)doelen behalen.

Als sportdiëtist heb ik het vaak over het stellen van doelen. Je weet dan niet alleen waar je naar toe werkt, maar ook waarom. Waarom wil je naar een doel werken? En hoe ga je dat volhouden als het even tegen zit? Lees hier het verhaal van Richard.

Toen Richard binnen kwam in de praktijk hebben we kritisch naar zijn doelen gekeken. We hebben zijn ‘huidige’ situatie in kaart gebracht en concreet gekeken hoe we vanuit daar stap voor stap naar zijn doelen gingen werken. Vanuit daar hebben we een plan opgesteld. Hieronder verteld hij zijn ervaring:

Er wordt gezegd dat de liefde voor de man door de maag gaat. Als we om ons heen kijken kunnen we zien dat er voor veel mannen veel liefde is. Ook ik was als kind heel erg geliefd, om maar even in deze metaforische termen te blijven.

Maar mijn grote redding kwam in de pubertijd. Mn groeispurt trok het teveel aan breedte mee de lengte in. Ik was nu geen 70kg liefde in een verpakking van 35kg meer. Het gevaar daarin bleek echter dat er een gedachtepatroon ontstond van “Ik kan eten wat ik wil.”

Wellicht is wat volgt informatie die jullie al weten, maar ik ga het toch delen; dat kan dus niet, hè?

Gevolg was dat ik gedurende mijn 20er jaren veel geworsteld heb met mijn gewicht. Ik heb 100kg gewogen, ik heb onder de 80kg gewogen en alles er tussen in. Ook van alles geprobeerd om het onder controle te krijgen. Extreem fitnessen, intens scherp op mijn eten letten, maar stiekem nooit echt begrepen waarom het gewenste resultaat uitbleef. Ik zag verandering, maar niet de hoeveelheid die ik zou moeten zien voor de input die ik gaf. Ik was inmiddels al 3x in de gym geweest en zag er nog steeds niet uit als een Hollywood Superheld. Ergens ging er dus iets goed mis.

Het beste plan is nou eenmaal een plan dat voor jou vol te houden is.

Dat veranderde allemaal toen ik via via bij Josette terecht kwam. Die wees mij als allereerst op het feit dat de voeding qua inhoud wel in orde was, maar dat de kwantiteit te hoog lag. Samen met Josette hebben we mijn doelen concreet vorm gegeven en op basis daarvan heeft ze een passend voedingsschema gemaakt. Het allerbelangrijkste hierin is dat het een schema was dat bij mij paste. Een schema dat daardoor vol te houden was. Het beste plan is nou eenmaal een plan dat voor jou vol te houden is.

Dankzij Josette heb ik meerdere eye opening momentjes gehad in de afgelopen jaren. Maar hoewel Josette je in de juiste richting kan sturen, ben je zelf verantwoordelijk voor het resultaat. Josette kan je begeleiden en de weg wijzen. Maar wat je in je mond stopt bepaal je uiteindelijk zelf. Wat je in je mond stopt bepaalt hoe succesvol jij gaat zijn in het bereiken van die doelen.

De doelen stelde ik, maar ze bereiken deed ik met Josette.

* Richard heeft toestemming gegeven voor het plaatsen van dit verhaal.

Wil jij ook zo’n mooi resultaat behalen? Plan gerust je strategiesessie!

Wellicht zijn deze blogs ook interessant voor jou:

Lichaamssamenstelling

Lichaamssamenstelling

In de (top)sportwereld denken veel mensen dat je beter gaat presteren wanneer je vetpercentage laag is. Minder kilo’s,...