De marathon van Tim

Geschreven door Josette

Een tijdje geleden melde Tim zich aan in de praktijk. Tim was fanatiek aan het hardlopen, maar wilde graag fitter worden en herstellen van blessures, evenals blessurepreventief aan de slag. En dus gingen we dat doen! We hebben de voeding onder de loep genomen en een adviesplan gemaakt. Al vrij snel ging Tim als een speer, maar laatste periode is hij écht ontzettend hard aan het vlammen. Hieronder deelt Tim zijn verhaal. Hint, ik ben ontzettend trots!

Ergens in het voorjaar van 2018 (na een compleet mislukte marathon van Londen, 3.49 eindtijd) besloot ik om met mijn huidige trainer een trainingsplan op te stellen om in oktober van dat jaar tijdens de marathon van Frankfurt een marathon onder de magische 3 uursgrens te gaan lopen. Enkele pogingen hiervoor waren al hopeloos gestrand, terwijl ik wel altijd het gevoel heb gehad dat dit binnen mijn mogelijkheden lag.

Al vrij snel kreeg ik het advies van de trainer om wat gewicht kwijt te raken en gezonder te gaan leven. Dit advies direct opgevolgd en bij sportdiëtist Josette van Toor aangeklopt. Samen met haar hebben we een voedingsplan opgesteld dat compleet aansloot op mijn trainingsplan. Veel eiwitten en vooral tijdens het avondeten veel meer eten (aardappels en groente).

Eigenlijk vrij snel merkte ik dat ik sneller herstelde van trainingen, harder kon trainen en ook behoorlijk wat gewicht verloor.

Al mijn waardes verbeterde enorm in de loop van het traject richting het einddoel Frankfurt. Het proces vergde wel discipline, toewijding en motivatie. Daarnaast is de steun en medewerking van mijn partner ook een beslissende factor geweest. Kortom, het komt niet vanzelf.

Eind oktober in Frankfurt was ik inmiddels 74 kilo en nog nooit zo topfit geweest. Samen met trainingsmaatjes liepen wij een fantastische marathon met een eindtijd van 2.55. De magische sub3 grens doorbroken en hoe!!

Nu ruim een jaar na mijn eerste sub3 marathon heb ik de marathon van Chicago weten te volbrengen in een voor mij niet eerder voor mogelijk gehouden tijd van 2.48. Mijn voedingsplan echt strak blijven volgen en daardoor kan ik in de aanloop naar deze marathon het aantal trainingen verhogen naar 6 keer in de week (gemiddeld ruim 100 km per week).

Ooit was ik met een gewicht van 111 kilo echt zwaarlijvig. Gelukkig is die knop omgegaan en kwam van het één het ander. Op het moment van schrijven ben ik ongeveer 70 kilo. De rol van voeding is voor mij essentieel geweest en bleek een ontbrekende schakel om tot (voor mij) buitengewone topsport prestaties te komen!

Wellicht zijn deze blogs ook interessant voor jou: