Aankomen voor je sport

Aankomen sport

Geschreven door Josette

Handbalster Nyala leerde ik een aantal jaren geleden kennen toen ze nog in Nederland woonde en speelde. Een gedreven leergierige handbalster met torenhoge ambities en een mega dosis wilskracht om haar doelen te behalen. Nyala had (en heeft) een heel specifieke hulpvraag voor haar sport. Want wie de sport handbal een beetje kent, weet dat termen ‘explosiviteit’ en ‘kracht achter de bal kunnen zetten’ geregeld voorbij komen. Hieronder vertelt Nyala in het kort haar verhaal en wat voeding voor haar betekent.

“Superblij, 10 kilo aangekomen!!”

Waarschijnlijk ben ik een van de weinige die blij is om 10 kilo aan te komen, maar voor mij was dit echt een prestatie. Ik ben Nyala, 19 jaar, en ik ben professioneel handbalster in Denemarken, bij København Håndbold, en speel ook voor oranje U20. Ik liep al een tijdje tegen het feit aan dat ik eigenlijk te licht was. Dit is niet echt voordelig voor mijn sport. Ik kwam tegenover fysiekere tegenstanders toen ik op damesniveau ging handballen, en merkte dat ik dan kracht te kort kwam. Hier wou ik heel graag verandering in brengen (en mijn trainers ook ;p). 10 kilo erbij!

“Josette heeft met mij naar veel verschillende manieren gekeken hoe we mijn doel konden behalen”

Echter, dit verliep in het begin niet heel soepel en dat viel wel tegen. Ik was 56 kilo en wat ik ook probeerde, ik bleef 56 kilo. Ik ben toen naar Josette gegaan met de vraag hoe ik op een verantwoorde manier kon aankomen. Taart en patat naar binnen gooien, leek mij namelijk niet de beste oplossing. Josette heeft met mij naar veel verschillende manieren gekeken hoe we mijn doel konden behalen. In het begin was het echt een noodzaak om mijn vetpercentage omhoog te krijgen aangezien die veel te laag zat. En ja, hier hoorde voor mij zo nu een dan toch een taartje of patatje bij haha. Toen ik een hoger vetpercentage kreeg merkte ik ook al progressie in mijn spiermassa. Hier was ik natuurlijk heel blij mee. Na elke periode hebben we gekeken wat voor mij op dat moment van belang was en daar maakte Josette een aangepast voedingsschema bij. Nu 2 jaar later zit ik op het gewicht waar ik op hoopte. Ik voel me sterker en fitter.  Daarnaast ben ik veel te weten gekomen over voeding, wat voor mij individueel goed werkt en mij motiveert om nog door te gaan.

Met heel veel plezier begeleid ik Nyala en dat hoop ik nog heel lang te kunnen doen! Nyala studeert namelijk inmiddels zelf voeding en is dus op alle gezondheidsvlakken goed aan de weg aan het timmeren.

Wellicht zijn deze blogs ook interessant voor jou:

Lichaamssamenstelling

Lichaamssamenstelling

In de (top)sportwereld denken veel mensen dat je beter gaat presteren wanneer je vetpercentage laag is. Minder kilo’s,...