De oplossing voor zware benen na het hardlopen

Zware benen Blog

Geschreven door Josette

Heb je een heerlijke loop gehad, heb je de uren of dagen na het hardlopen hele zware benen. We kunnen allemaal wel dat gevoel helaas. Maar hoe komt het eigenlijk? Of beter nog, hoe kom je ervan af?

Spierpijn of leeg?

Ten eerste is het belangrijk om te bedenken of die zware benen meer aanvoelen als ‘spierpijn’ of niet. 

Spierpijn kan namelijk ook deze klacht geven, maar heeft een andere oorzaak (en dus oplossing) dan het fenomeen ‘zware benen’. De échte zware benen worden door sporters vaak omschreven als benen die leeg aanvoelen, alsof ze door stroop lopen of al verzuren wanneer ze de trap oplopen. 

Herkenbaar? Dan heb jij dus last van zware benen!

De oplossing

De kans is groot dat de oplossing vrij simpel is. Lege en zware benen komen namelijk vooral omdat de glycogeenvoorraad leeg is of nog niet voldoende is aangevuld. Glycogeen is de voorraad opgeslagen energie in de spieren. Door inname van koolhydraten kan het lichaam glycogeen opslaan. 

Wanneer deze niet voldoende wordt aangevuld na inspanning betekent dat dus dat je “batterij” niet maximaal vol is. En dat geeft deze klachten! 

Je kan dit dus oplossen door te gaan experimenteren met koolhydraten vóór, eventueel tijdens en na het hardlopen. Zorg altijd voor een volwaardig herstel met voldoende vocht, eiwitten én koolhydraten. Hoeveel koolhydraten je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren. Zo kan dat verschillen met de intensiteit en duur van de inspanning maar hangt het ook af van je lichaamsgewicht en overall voedingsinname. 

Wellicht zijn deze blogs ook interessant voor jou:

Voeding bij blessure herstel

Voeding bij blessure herstel

Balen! Een blessure… wat nu? Naar de fysio natuurlijk! Een logische en essentiële stap. Maar wat nou als je zelf ook...

Voeding & Blessure preventie

Voeding & Blessure preventie

Blessures, je hebt ze natuurlijk liever niet. Voorkomen is dan ook beter dan genezen. Je doet er dus ook alles aan om...