In de Olympische discipline van Taekwondo is gewicht één van de belangrijkste elementen die mede bepaald of je wint of verliest. Voor beginners is dit minder relevant maar naar mate men verder gevorderd raakt, raakt met steeds sterker geobsedeerd met het getal op de weegschaal. Zelf kon ik met 20 uur per week trainen gemakkelijk onder de 74kg blijven. Echter was dit internationaal niet mogelijk, dan had ik naar de 68kg gemoeten met mijn gewicht. De BMI van de gemiddelde Taekwondo-ka is bijzonder licht.

Momenteel begeleid ik met name tieners en jongvolwassenen die allen over bewust zijn van hun gewicht. Vanuit mijn eigen ervaring en mijn obsessie met alles wat met het menselijk lichaam te maken heeft sprak ik mijn fysiotherapeut aan toen ik hoorde dat ze bij VeelBeter nu ook een sportdiëtist hadden toegevoegd aan het team. Een week later werd mij het hemd van het lijf gevraagd door Josette. Voordat ik mijn atleten naar haar wilde sturen, wilde ik eerst weten wie ze was en haar niveau van kennis. Ook was ik benieuwd of ik nu ik niet langer atleet ben (2 jaar gestopt) of ik nog wel fit ben en goed eet. Er kwam uit dat ik voor een nieuw sporter fit was, maar met mijn historie dat ik wel flink achteruit gehold ben in 2 jaar tijd. Tijd om aan de slag te gaan. Mijn dieet en kennis was goed, maar Josette wist me nog wel de nodige tips te geven voor mij en mijn atleten.

Dit was de bevestiging die ik nodig had. De bevestiging dat mijn kennis goed is, maar dat ik iemand gevonden had waar ik nog meer van kan leren en die de begeleiding op het gebied van voeding van me over kan nemen. Wat het voor mij mogelijk maakt om mijn tijd meer in de sport specifieke begeleiding kan stoppen. Inmiddels zijn alle wedstrijdsporters onder begeleiding en nieuwe talenten moeten eerst naar Josette voordat ze aan de wedstrijdtrainingen mogen meedoen. Dankzij Josette zijn de gesprekken en het beeld op voeding binnen de groep er echt enorm op vooruit gegaan. Met een gemiddelde leeftijd van 15-16 jaar is de progressie allesbehalve lineair. Er zit wel een duidelijke stijgende lijn in voor het hele team en ik heb in Josette de juiste partner gevonden om mijn spelers op internationale podia te krijgen.

 

Thanks Josette en op naar de volgende seizoenen!
Ben van Assum,

Hoofdtrainer Taekwondo Academy Almere