Waarom plannen werkt

Geschreven door Josette van Toor

mei 6, 2020

De meeste sporters zijn zich bewust van de relatie tussen voeding, gezondheid en sportprestaties. Het belang van gezonde voedingskeuzes is er veelal, maar wat ik nog heel vaak voorbij zie komen is dat de maaltijden niet bewust worden ingepland. Zonde als je het mij vraagt, want plannen zorgt er niet alleen voor dat je gezond eet (dat kan tenslotte ook zonder plannen) maar wel dat er een kans bestaat dat de timing van je voeding niet helemaal op orde is. Want zeg eens eerlijk:

– houd jij rekening met de timing van je voeding? – maak jij verschil in je voeding op een rustdag versus een trainingsdag?

En als we nog een stapje verder gaan kijken –  maak jij onderscheid in je voedings-inname bij verschillende vormen van trainen? Denk bijvoorbeeld aan krachttraining versus een duurtraining.

Of je nu superspontaan bent of liever alles gestructureerd hebt, plannen van voeding werkt. Het plannen van je voeding zorgt voor het nodige ritme en regelmaat, iets waar het lichaam heel goed op gaat. Het lichaam is gebaat bij een bepaalde structuur. Binnen deze structuur is het belangrijk om rekening te houden met de behoeftes van het lichaam, iets wat voor iedereen anders is. Met ‘de behoefte van het lichaam’ doel ik op verschillende punten:

  1. Wat is jouw persoonlijke doel (altijd stap 1)?
  2. Hoeveel energie verbruik je op een dag?
  3. Hoeveel energie heb je nodig per dag?
  4. Welke dagen en op welke momenten van de dag train je?
  5. Wat voor type en intensiteit is deze training (welk energiesysteem gebruik je)?

Wanneer het antwoord op deze vragen duidelijk is, kan je gerichter aan de slag. Je kan ervoor zorgen dat jouw lichaam optimaal gevoed is voorafgaand aan je training, zodat je voldoende beschikbare energie hebt. Na je training wil je natuurlijk met de juiste voedingsstoffen herstellen.

Zorg er daarnaast voor dat je voldoende variatie aanbrengt in je voeding. Variatie aan producten zorgt ervoor dat je verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Het is een belangrijk aspect van gezond eten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je twee verschillende stuks fruit en tenminste drie verschillende soorten groente eet per dag.  Wissel (volkoren)brood af met havermout en (zilvervliesrijst) met bijvoorbeeld (volkoren)pasta, aardappel of quinoa. Of ga eens voor een onbekendere graansoort zoals parelgort of bulgur. Alle leveren in de basis dezelfde type macronutriënten (koolhydraten, eiwitten, vetten), daarom zijn ze ook goed af te wisselen. Wel bevatten ze alle net een andere verhouding en samenstelling van micronutriënten (vitamines en mineralen).

En weet je waarom plannen nog meer zo ontzettend handig is? Je weet al wat je gaat eten. Zo voorkom je dus dat dingen je “overkomen”. Denk aan geen zin hebben om nog boodschappen te doen én te koken met als gevolg dat er een pizza in de oven geschoven wordt. Daarnaast is het superhandig om een boodschappenlijstje te maken. Zo bespaar je kosten, onnodige verleidingen, onnodige tijd in de supermarkt, welke je beter in de keuken zou kunnen besteden, én voedselverspilling. 

Wellicht zijn deze blogs ook interessant voor jou:

Voeding voor voetbalsters

Voeding voor voetbalsters

“Ik ging van drie naar vijf/zes keer per week trainen en was benieuwd of voeding me in dit zware schema kon helpen”

Super snelle Bean Sandwich

Wil je een super snelle en verantwoorde lunch? Zo eentje die je letterlijk inpakt en meeneemt voor 'on the go'? Kan...

Een topsport ontbijt maak je zo

Het ontbijt geeft je de gehele ochtend energie en levert belangrijke voedingsstoffen. Tenminste, wanneer je het juiste...