De ideale Pre-Workout Meal

Geschreven door Josette van Toor

mei 17, 2020

De kans is groot dat je er allang van op de hoogte bent, maar wat je eet speelt een belangrijke rol bij de effectiviteit van de training. Hoe effectiever je traint, hoe beter je prestaties en resultaten zullen zijn. Wat je eet voor een training noemen we ook wel de pre-workout maaltijd. Maar waar moet je nu op letten bij de pre-workout maaltijd?

Energie Voorafgaand aan je training heeft je lichaam voldoende brandstof nodig. Brandstoffen om de power te kunnen leveren. Deze brandstoffen haal je uit koolhydraten. Ik vergelijk koolhydraten ook vaak met benzine voor een auto. Een tikje kort door de bocht maar wel een simpel ezelsbruggetje is: hoe harder en langer je met de auto rijdt, hoe meer benzine je verbruikt. Dat is voor je training niet anders. Hoe langer en intensiever je training, hoe meer koolhydraten je voorafgaand nodig hebt.

Tijd Voeding levert energie, dat is duidelijk. Wanneer je eet komt het voedsel in je maag terecht. Hoe logisch het ook klinkt, als het eten in de maag zit, zit de potentiële energie daar ook en dus niet in de bloedbaan of spieren. Het is daarom belangrijk om je lichaam de tijd te geven voedsel te verteren en de energie te kunnen gebruiken. Een algemene richtlijn is om 2-4 uur voorafgaand aan de inspanning de laatste grote maaltijd te eten. Denk hierbij dus aan een ontbijt, lunch of diner. Dat is echter wel een vrij algemene richtlijn want het hangt ook af van jou als sporter en het type sport. Wanneer je een lange en/of intensieve training op de planning hebt staan is het verstandig om bij deze maaltijd de focus te leggen op koolhydraten.

Mijn favoriete maaltijd voor een intensieve work-out zijn:

  1. Penne pasta met pesto, broccoli, paprika en gegrilde tofu blokjes (kan natuurlijk ook met gerookte kip)
  2. Ei-banaanpannenkoekjes met lijnzaad en blauwe bessen
  3. Havermoutpap van sojamelk, havermout, appel en wat kaneel (tip: rasp er eens een klein worteltje door!)

(Hé, dat lijken wel veel producten van mijn 9 must have boodschappen items [klik hier]!)

Voor veel intensieve en/of duursporten kan het heel raadzaam zijn om wat korter voor de training ook nog een koolhydraatrijke snack te nemen. Denk dan aan een banaan (hallo topsportvoer) of bijvoorbeeld een sportreep op basis van koolhydraten of een mueslireep. Bij wat kortere en/of minder intensieve trainingen is het ook mogelijk om hier wat eiwitten bij te voegen. Denk dan aan wat fruit met een handje noten, een banaan (doorgesneden in de lengte) met pindakaas en hazelnootcrumble, een plak bananenbrood [klik hier] of bijvoorbeeld een boterham met kaas. Zelf vind ik het heerlijk om op mijn boterham met kaas ook nog wat komkommer te doen. Dat geeft een lekker frisse smaak. Kopje koffie erbij en klaar om te knallen!

Wellicht zijn deze blogs ook interessant voor jou:

Voeding voor voetbalsters

Voeding voor voetbalsters

“Ik ging van drie naar vijf/zes keer per week trainen en was benieuwd of voeding me in dit zware schema kon helpen”

Super snelle Bean Sandwich

Wil je een super snelle en verantwoorde lunch? Zo eentje die je letterlijk inpakt en meeneemt voor 'on the go'? Kan...

Een topsport ontbijt maak je zo

Het ontbijt geeft je de gehele ochtend energie en levert belangrijke voedingsstoffen. Tenminste, wanneer je het juiste...